Kunst der udfordrer sanserne

Billedskoleelever samskaber med kunstner over temaet ”Vand, Krop og Fantasi”

Billund Kulturskoles billedskoleelever fra Billundholdene har i januar og februar måned, to gange haft besøg af kunstner Olga Benedicte i deres undervisning. Her har de sammen med deres billedskolelærere Lisbet Tranholm og Eva Lillegaard Hansen bevæget sig ud i nye og helt anderledes teknikker, end de før har prøvet. Eleverne, der er 7- 16 år, har skabt fire forskellige produkter, hvoraf det ene er en skulptur støbt i sæbe.

Samskabelse om et fælles tema
Allerede i efteråret var alle billedskoleeleverne samlet for at vælge et fælles tema for deres kunstprojekt. Maibritt Christensen fra CoC Playful Minds besøgte Billedskolen og ledte alle igennem en proces, der endte med temaet Vand og Fantasi. ”Den rigtige kunstner til dette tema fandt vi i Olga Benedicte, ” fortæller teamleder for kreative fag i Billund Kulturskole Eva Lillegaard Hansen. ”Olga tilføjede krop til børnenes tema, og det er der kommet nogle interessante produkter ud af, som vi nu udstiller i lokalerne hos CoC Playful Minds på Gammelbro i Billund, ” fortsætter hun.
 

Udstillingen
Tirsdag 19. februar er der fernisering for de unge kunstnere og deres forældre. Udstillingen sættes op af Olga Benedicte i dagene før, og hen over foråret vil sanserne blive vækket af de farvestrålende sæbeskulpturer med former fra vand, krop og fantasi.
Desuden udstilles transparente tegninger med former inspireret af et stort fællesbillede over temaet, hvor fotos af vand og kroppe er blandet med elevernes skabende fantasi, i overraskende kompositioner. Det hele bindes sammen af stof, som er et af de virkemidler Olga Benedicte bruger i sin kunst. Hun udtrykker begejstret: ”
Det har været en yderst stor fornøjelse at arbejde sammen med så nysgerrige og fantasifulde børn og unge (og lærere) - Det skal de endelig blive ved med at forfølge i andre fremtidige kunstneriske-, som ikke kunstneriske, projekter. I det moment opstår der noget spændende!”

I udstillingen vil man via video, kunne opleve børnenes egne refleksioner over kunst, deres kunstværker og den proces de har været igennem.

Sådan laver man en sæbeskulptur
Børnene startede med at forme en figur i ler, med former inspireret af vand og krop. Hver lerfigur fik en støbeform at stå i, og dernæst blev der hældt flydende silikone ned over figuren, til den var dækket. Da silikonen var hærdet, blev den skåret op i to halvdele, og børnene kunne tage lerfiguren ud og rense silikoneformen. Den blev samlet igen med tape, og så var den klar til støbning med sæbe, som Olga Benedicte blandende fra bunden og irørte farver efter børnenes valg.

”Jeg syntes det var rigtig sjovt at lave kunstværket.  Jeg lavede sådan en 6-7 forskellige figurer, inden jeg fik lavet den endelige, den jeg har nu. Man måtte vælge forskellige farver til sit kunstværk, og jeg valgte gul, fordi det er min yndlingsfarve.” citat af Tilde, 9 år, Billundskolen.

”Det var spændende for vores elever at åbne formene og se, hvordan skulpturerne var blevet,” fortæller Lisbet Tranholm. ”Da kunne man mærke deres forundring over processen og det, der kom ud af formen. Ligeledes var det sjovt for dem, da vi støbte et aftryk af deres fingre, som de ved ferniseringen skal se for første gang. Fingrene kommer næsten til at virke som koraller. ”

”Endnu en gang imponerer børnene med åbne kreative perspektiver og evner til at udtrykke sig, gennem selvvalgte emner. Vi glæder os til at nyde og lade os inspirere af børnenes kunst.” afslutter Cecilie Tang-Brock fra CoC Playful Minds.

Fakta
Projektet er det femte i rækken af børnekunstprojekter i et samarbejde mellem Billund Kulturskole og CoC Playful Minds. Børnekunstudstillingen kan ses i CoC Playful Minds lokaler på gammelbro fra Tirsdag d. 19 februar og hen over foråret.

Parløb reklamebureau a/s